top of page

One step at the time arba dvikalbystės džiaugsmai ir rūpesčiai




Esu trijų mažylių mama Giedrė, gimusi ir augusi Lietuvoje, o šeimą sukūrusi Amerikoje. Mūsų namuose skamba anglų, ispanų ir lietuvių kalbos. Prieš kurį laiką, aš pati, kaip ir daugelis mišrių šeimų, nuogąstavau, kad vaikai nė vienos kalbos nemokės visiškai puikiai, kad daugiakalbystė sulėtins kalbos lavinimo procesą. Po išsamių ir gilių kalbos lavinimo studijų galiu pasakyti, kad dėl to baimintis nereikėtų – vaikai imlesni, nei manoma. Vaikai kalbą įsisavina, labai natūraliai – bendraujant su mama, tėčiu, girdint žodžius. Kuo daugiau vaikas kalbos girdės, tuo labiau susistemins kalbos taisykles ir jas taikys. Gyvenant kitoje šalyje, aišku, kad aplinkos kalba daro didelį spaudimą ir mes patys, gyvendami kitoje šalyje, stengiamės pritapti, išmokdami kitą kalbą, stengiamės įsilieti į kitą kultūrą. Mums mamoms ,tai yra ne menkas iššūkis - integruoti savo šeimą į esamą kultūrą, nepamirštant savosios.

Turbūt ne viena iš mūsų, vaikui ištarus netaisyklingai žodį, puolėme “padėti’, ir “ištaisyti kaidą” :) Bet pagalvokime, ar tai klaida? Tai kelias, kuriuo jis eina link taisyklingos kalbos. Iš pradžių mažylis taiko lengvesnės kalbos gramatiką. Mes visi galime patvirtinti, kad lietuvių kalba sudėtinga ( linksniai, polinksniai, prielinksniai). Vaikui tai sunku. Jei jo antroji kalba yra anglų, jis lietuvių kalbai ir taikys anglų kalbos gramatiką. Tačiau kuo daugiau girdės lietuvių kalbos, tuo labiau ją įsisavins ir pradės vartoti taisyklingai.

Sakoma, kad geriausias būdas išmokti kalbą yra pradėti…. mokytis po vieną žodį. Žengti vieną žingsnį į priekį yra geriau nei susijaudinti ir nedaryti nieko, tad pirmyn!

Kviečiu prisijungti prie smagios Lituanistinės mokyklėlės GUDRUTIS ir mokytis lietuvių kalbos visiems kartu. Nuotolinės, grupinės ar individualios pamokos vaikams nuo 1.5m. iki 16 m.

Atminkite, kad net vienas žodis per dieną padės jūsų vaikams sukurti tvirtą pagrindą savo ateičiai!


P.s Dabar yra įrodyta, kad dviejų kalbų mokėjimas kalbiniai įgūdžiai susiję su geresne atmintimi, savikontrole ir protiniu lankstumu. Tad pirmyn šauniosios mamos, mes galime!





Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page