top of page

Viru, viru košę… arba kūdikio smegenų mankšta


Mokymasis kalbėti – vienas žaviausių ir sudėtingiausių raidos uždavinių, kuris prasideda nuo pat pirmojo kūdikio riksmo. Šis procesas yra ypatingas, nes vaikai per maždaug trejus metus įgyja pagrindines sakytinės kalbos žinias. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad vaikutį reikia pradėti ugdyti nuo pat mažumės ir nelaukti, kol pradės vaikščioti ar kalbėti. Tokio amžiaus vaikai yra gabūs, kūrybiški bei žaibiškai besimokantys. Juk ne viena iš mūsų patyrė, kad vaikutis tik gimė, o štai jis jau sėdi, ropoja ir taria pirmuosius žodžius. Argi, tai nenuostabu?!

Mūsų mažyliai auga ir mokosi žaibišku greičiu. Pagrindinė to priežastis - fiziologinės vaiko smegenų struktūros savybės. Visų pirma, vos trejų metų amžiaus sulaukusių vaikų smegenys turi dvigubai daugiau sinapsių (neuroninių jungčių), nei jų turi suaugęs žmogus. Dvigubai didesnis sinapsių kiekis, suteikia mažo vaiko smegenims didžiulį plastiškumą ir milžiniškas mokymosi galimybes.

Tiesa ta, kad didžiausią kūdikio smegenų vystymuisi įtaką pirmaisiais gyvenimo metais daro tėvai. Geriausias būdas, vaiko smegenų mankštai – daryti tai, ko reikia kūdikiams. Jiems reikalinga tokia aplinka, kuri būtų įdomi tyrinėti, kurioje būtų saugu ir apstu žmonių, mielai atsiliepiančių į jų emocinius ir intelektualinius poreikius. Žmonių, kurie dainuos jiems, apkabins juos, kalbėsis su jais, sūpuos juos, skaitys jiems.

Mes visos žinom žaidimus “Viru, viru košę” arba “Katu katu katutes”, tokie žaidimai ne tik suteikia vaikučiui labai daug teigiamų emocijų, bet ir lavina smulkiąją motoriką (t.y. smulkiųjų raumenų, esančių rankoje ir pirštuose, judesių koordinaciją). Nustatyta, jog pirštukų miklumas ir sklandi vaiko kalba yra tiesiogiai susiję. Japonas Jasiro Cucuniu knygoje „Paprasta metodika sveikatai išsaugoti, atliekant pratimus pirštais“ rašo, kad rankų pirštų galai – tai antrosios smegenys. Įvairūs pirštų judesiai veikia tam tikrus organus, jų darbą. Pirštų žaidimai padeda mažiesiems suvokti bendrijos svarbą, priklausomybę vienas nuo kito. Kartu tai gali būti būdas atkreipti dėmesį į gamtos reiškinius, susipažinti su gyvūnais, aplinka.

Mes visos žinom posakį, “užauginti vieną vaiką reikia viso kaimo pagalbos”, būtent dėl to noriu pakviesti visas mamytes, išsibarščiusias po pasaulį, jungtis į “vieną kaimą” ir padėti viena kitai, pasidalinti džiaugsmais ir rūpesčiais, bei auginti ir ugdyti savo mažylius kartu. Lituanistinės mokyklėlės GUDRUTIS organizuojamos MAŽOSIOS PAMOKĖLĖS suteikia galimybę ir erdvę visiems mažiesiems gudručiams augti ir mokytis su meile ir linksmai, per žaidimus ir smagumą ir be jokio spaudimo į rezultatą. Lankydami pamokėles vaikai ne tik praktikuojasi kalbėti lietuviškai, mokosi kalbos, bet ir susipažįsta su kalba kaip kultūros dalimi. Eiliuotos pirštų istorijos, dainelės, žaidimai ir pasakos lavina atmintį, skatina kalbos ritmo pojūtį, plečia žodyną. Tačiau svarbiausia – teigiamos emocijos, žaisminga nuotaika ir betarpiškas bendravimas su vaikučiu. Mūsų visų mamyčių darbas užtikrinti vaikučių gerovę ir suteikti ne tik daug meilės ir švelnumo, bet ir naujų potyrių bei patirčių. Noriu pakviesti visas mielas mamas ir jų mažuosius gudručius sudalyvauti MAŽOJOJE PAMOKĖLĖJE nemokamai.



71 peržiūra0 komentarų
bottom of page